Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA JABŁKOWA

jabłka 5 szt
cukier 1/2 szkl
galaretka truskawkowa 1/2 op

BITA ŚMIETANA

śmietana kremówka 300 ml
śnieżka 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
kakao 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Z podanych składników pieczemy biszkopt. Po ostudzeniu przekrawamy na pół i nasączamy każdy placek mocną herbatą.
Krok 1 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto
2
W trakcie gdy biszkopt piecze się my zabieramy się za jabłka. Umyte obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy je do garnka, dodajemy cukier i dusimy do momentu aż z jabłka całkowicie się rozsmażą. Wówczas dodajemy galaretkę i smażymy jeszcze 3 minuty. Pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 2 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto
3
Śmietanę kremówkę ubijamy ze śnieżką. Następnie dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę w odrobinie wody i całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto
4
Krążki biszkopta przekładamy jabłkami.
Krok 4 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto
5
Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy kakao.
Krok 5 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto
6
Jabłecznik wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 6 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 18.06.2014 12:09
Na pewno pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak