Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik warstwowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
masło 200 g
margaryna 200 g
cukier puder 40 dkg
żółtko jajek 8 szt
proszek do pieczenia 1 opakowanie
śmietana 4-6 łyżek
galaretka cytrynowa 2 szt
jabłka 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik warstwowy

Mąkę posiekać z masłem i margaryną , dodać cukier zmieszany z proszkiem do pieczenia i dalej siekać. Dodać żółtka jaj , śmietanę .Ciasto szybko zagnieść i podzielić na trzy części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , rozłożyć na niej ciasto i piec ok.20 min w tem 180 stopni . W tym czasie pozostałe dwie części owinąć w folię i włożyć do lodówki Upiec trzy oddzielne placki . Jabłka obrać umyć pokroić na cząstki wrzucić do garnka i podsmażyć z cukrem aż się rozpadną .Do gorących jabłek wsypać galaretki cytrynowe i dobrze wymieszać . Tak przygotowanymi jabłkami przełożyć upieczone i ostudzone placki , lekko dociskając . Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.07.2017 19:35
Dobre ciasto.
agnieszka214 02.07.2017 20:54
Bardzo lubię takie ciasta
dodi 02.07.2017 18:55
Pysznie wygląda
cukiereczek 02.07.2017 16:53
Taki jak robi moja mama PYSZNY !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak