Jabłecznik warstwowy

Jabłecznik warstwowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • masło

    200 g
  • margaryna

    200 g
  • cukier puder

    40 dkg
  • żółtko jajek

    8 szt
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • śmietana

    4-6 łyżek
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • jabłka

    2 kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jabłecznik warstwowy

Mąkę posiekać z masłem i margaryną , dodać cukier zmieszany z proszkiem do pieczenia i dalej siekać. Dodać żółtka jaj , śmietanę .Ciasto szybko zagnieść i podzielić na trzy części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , rozłożyć na niej ciasto i piec ok.20 min w tem 180 stopni . W tym czasie pozostałe dwie części owinąć w folię i włożyć do lodówki Upiec trzy oddzielne placki . Jabłka obrać umyć pokroić na cząstki wrzucić do garnka i podsmażyć z cukrem aż się rozpadną .Do gorących jabłek wsypać galaretki cytrynowe i dobrze wymieszać . Tak przygotowanymi jabłkami przełożyć upieczone i ostudzone placki , lekko dociskając . Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

gusia1000 04.07.2017 19:35
Dobre ciasto.
agnieszka214 02.07.2017 20:54
Bardzo lubię takie ciasta
dodi 02.07.2017 18:55
Pysznie wygląda
cukiereczek 02.07.2017 16:53
Taki jak robi moja mama PYSZNY !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat