Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik w cieście babkowm
1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ,dodawać po jednym jajku ciągle ucierając, następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz dodać śmietanę. Składniki krótko połączyc mikserem
2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać , zetrzeć na tarce z grubymi otworami , włozyc do garnka i smażyć z odrobiną wody i większa szczypta cynamomu .
Do masy dodać 2 galaretki ( w proszku) i wymieszac.
3. Połowe ciasta babkowego ułozyc na wyłozonej papierem blaszce, rozłozyc na całej powierzchni masę jabłkową . Nastepnie na mase jabłkową wyłożyć pozostałe ciasto , rozsmarować je dokładnie aby całe jabłka były przykryte. Ciasto piec około 50 minut w 170 st. C, po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem. SMACZNEGO.