Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik w cieście babkowm

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto babkowe

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 250 g kostka
cukier waniliowy
cukier kryształ 1 szklanka
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 1\2 szklanki

Masa jabłkowa

jabłka 1 g
cynamon
galaretka agrestowa 2 sztuki
cukier puder

Porada

forma 25 na 34 cm. SKŁADNIKI POWINNY MIEC TEMP .POKOJOWA.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik w cieście babkowm

Uwielbiam wszelkie jabłeczniki, szarlotki.....Dzis zapraszam na jabłecznik otulony ciastem babkowym:) Jabłecznik w ciescie babkowym ....prosto i nieziemsko smacznie.....

1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ,dodawać po jednym jajku ciągle ucierając, następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz dodać śmietanę. Składniki krótko połączyc mikserem
2. Masa jabłkowa: Jabłka obrać , zetrzeć na tarce z grubymi otworami , włozyc do garnka i smażyć z odrobiną wody i większa szczypta cynamomu .
Do masy dodać 2 galaretki ( w proszku) i wymieszac.
3. Połowe ciasta babkowego ułozyc na wyłozonej papierem blaszce, rozłozyc na całej powierzchni masę jabłkową . Nastepnie na mase jabłkową wyłożyć pozostałe ciasto , rozsmarować je dokładnie aby całe jabłka były przykryte. Ciasto piec około 50 minut w 170 st. C, po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem. SMACZNEGO.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 26.10.2015 18:36
dziękuje i polecam:)
Franciszek 26.10.2015 00:26
pyszne ciasto
irenka 25.10.2015 21:39
smaczne ciacho
Aannkaa82 25.10.2015 17:48
Apetyczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak