Jabłecznik na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • masło

    200 g
  • żółtka

    3 szt
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Jabłka

  • jabłka

    2 kg
  • Cynamon mielony Prymat

    2 szczypty

Pianka

  • białka

    3 szt
  • budyń śmietankowy

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na
dwie części (2/3 oraz 1/3). Włożyć do woreczka lub owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godz. (najlepsze ciasto-bardziej kruche i smaczne jest kiedy przeleży przez noc w lodówce).
2. Dno tortownicy (średnica 24 -26 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia, większą cześć ciasta zetrzeć na tarce, na ciasto wyłożyć pocięte w plasterki jabłka i wymieszane z cynamonem.
3. Białka ( pozostałe z ciasta) z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier i budyń. Pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć
na jabłkach.
4. Na piankę zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
6. Upieczone,zimnie ciasto można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 04.07.2017 20:02
Pyszne ciasteczko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat