Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na cienkim spodzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

masło 200 gram
mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 szt.

NADZIENIE

jabłko kwaśne 1,5 kg
cukier kryształ 1/2 szklanki
cynamon Prymat 1,5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na cienkim spodzie

Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć się robotem, o ile takowy posiadamy.
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30-40 minut.

W tym czasie umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić.

Około 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej. Wyłożyć jabłka, odsączając nadmiar soku.
Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować. Przykryć jabłka ciastem. Wierzch ponakłuwać widelcem.

Piec w 170 stopniach C przez 50 minut.

Upieczony jabłecznik posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 25.09.2014 18:37
Uwielbiam ciasta z jabłkami! Poproszę kawałek :D
Monika-twin 25.09.2014 18:20
Pyszne ciasto.
Róża1 25.09.2014 14:22
wspaniały jabłecznik :-).
IlonaAlbertos 25.09.2014 11:57
Apetyczne ciasto.
Triss 25.09.2014 11:24
Super ciasto. :)
Seba 25.09.2014 10:33
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak