Jabłecznik dla początkujących

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    12 średnich
  • cukier

    4 łyżki
  • żółtka

    4 sztuki
  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    płaska łyżka
  • cukier puder

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik dla początkujących foto
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Prażyć w garnku przez 20-30 minut (w każdym razie tak długo, aż będzie to jedna masa, jabłka staną się miękkie i 'rozwalające'), dodać cukier, ostudzić.
Krok 2 - Jabłecznik dla początkujących foto
Na blat wysypać mąkę, dodać żółtka, proszek do pieczenia i ok. 1,5 łyżki cukru pudru. Z kostki margaryny odkroić plasterek i odłożyć, resztę pokroić w mniejsze kawałeczki i wsiekać lekko w mąkę. Następnie zagnieść gładkie ciasto.
Krok 3 - Jabłecznik dla początkujących foto
Połowę ciasta owinąć folią i odłożyć do zamrażalnika. Odciętą margaryną wysmarować blachę, oprószyć mąką. Wylepić dno blachy połową ciasta.
Krok 4 - Jabłecznik dla początkujących foto
Na ciasto wyłożyć wystudzone jabłka, dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni.
Krok 5 - Jabłecznik dla początkujących foto
Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na masę jabłkową. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec ciasto ok. 50 minut.
Krok 6 - Jabłecznik dla początkujących foto
Wystudzone ciasto posypać pozostałym cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 19.12.2013 11:22
i to lubię
w mojej kuchni 19.12.2013 02:11
smaczne słodkości
V_kuchareczka 18.12.2013 20:36
przepyszne ciasto
Małgorzata106 18.12.2013 19:27
pyszne ciasto
Monika10 18.12.2013 19:18
smacznie i szybko
maciek7 18.12.2013 19:10
super przepis
Aleksandra/Olcia 18.12.2013 19:07
super ciacho
idealme 18.12.2013 19:00
pięknie wygląda, ślinka leci ;P
norweska20 18.12.2013 18:28
prosty przepis ale jakie pycha ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat