Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik cytrynowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 10 łyżek
jajko 7 sztuk
cukier drobny 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej roślinny
jabłka 1,5 kg
galaretka cytrynowa 2 opakowania
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik cytrynowy

Jaja surowe ubijamy na pianę wraz z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką. Blachę smarujemy olejem i wyścielamy papierem śniadaniowym. Wylewamy ciasto na blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 35 minut (możemy sprawdzać również wykałaczką).
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki dodajemy pół szklanki cukru pudru. Smażymy na wolnym ogniu, aż się będą rozpadać. Następnie miksujemy jabłka na jednolitą masę. Dodajemy galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Dosładzamy wedle smaku cukrem pudrem.
Upieczony biszkopt przekrawamy go na pół w poprzek.
Pierwszy placek smarujemy masą jabłkową i na wierzch przykrywamy drugim plackiem. Odstawiamy w zimne miejsce, by masa zgęstniała.
Wierzch jabłecznika możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 21.11.2012 04:56
z jabłkami ciasta są zawsze pyszne, na widok twojego ślinka cieknie
babajaga1969 20.11.2012 22:52
przepiękny i smaczny :))
medi 20.11.2012 18:31
na pewno pyszny:)aż mi ślinka poleciała:)
Silver Teaspoon 20.11.2012 18:19
fantastyczny
justys759 20.11.2012 18:14
wyśmienity!
Agnieszka91 20.11.2012 17:48
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak