Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 1 szt.
śmietana 18 proc 1 szkl.
cukier puder 1 szkl.
żółtko jajek 3 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mus jabłkowy 1 l
jabłka 3 szt.
cynamon Prymat
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Kroki postępowania

1
Margarynę pokroić w kostkę i poczekać aż zmięknie.
Krok 1 - Jabłecznik foto
2
Dodajemy żółtka, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę.
Wyrabiamy ciasto na jednolita masę i dzielimy na dwie części
Krok 2 - Jabłecznik foto
3
Blachę wyścielamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta rozkładamy na blachę a następnie nakłuwamy widelcem.
Krok 3 - Jabłecznik foto
4
Na ciasto dajemy mus jabłkowy oraz pokrojone jabłka w plasterkach-posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym
Krok 4 - Jabłecznik foto
5
Drugą częścią ciasta przykrywamy jabłka, również nakłuwamy widelcem.
Do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, czas 45 min.
Krok 5 - Jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 09.02.2015 23:51
jabłecznik ładnie wyszedł
Barbara777 22.01.2015 19:55
niezłe ciasto;)
Franciszek 22.01.2015 19:12
Uwielbiam taki ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak