Jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    6 sztuk
  • margaryna

    1 kostka
  • mąka

    50 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • smietana 18%

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    15 dag
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    3 łyżki
  • DODATKOWO:

  • margaryna do wysmarowania formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jabłka myjemy i osuszamy. Obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i mieszamy.

2.Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem. Przesiewamy. Dodajemy olej, margarynę i masło. Siekamy. Zagniatamy z żółtkami, jajkiem i śmietaną.

3. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy. Jedną część wkładamy do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Przykrywamy warstwą jabłek, a następnie drugą częścią ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 60 minut.

4. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Rada: Do jabłek można dodać rodzynek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 08.03.2014 11:22
Ja też bardzo lubię jabłeczniki :)
Megg 04.03.2014 09:43
przepyszna szarlotka
Magula 04.03.2014 08:16
Uwielbiam jabłeczniki
halina17 04.03.2014 07:17
Dobre ciasto.
monisia1977 04.03.2014 06:55
super ciacho
babajaga1969 03.03.2014 22:31
smaczny, ciasto wygląda na pyszne
adelajda 03.03.2014 21:22
lubię szarlotki ale bez cynamonu
Aannkaa82 03.03.2014 21:18
Moje ulubione ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat