Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłka
6 sztuk -
margaryna
1 kostka -
mąka
50 dag -
jajko
1 sztuka -
smietana 18%
3 łyżki -
żółtko jajek
3 sztuki -
proszek do pieczenia
3 łyżeczki -
cukier puder
15 dag -
masło
1 łyżka -
olej
1 łyżka -
cynamon Prymat
3 łyżki -
DODATKOWO:
-
margaryna do wysmarowania formy
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
cukier puder
Sposób przygotowania
2.Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem. Przesiewamy. Dodajemy olej, margarynę i masło. Siekamy. Zagniatamy z żółtkami, jajkiem i śmietaną.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy. Jedną część wkładamy do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Przykrywamy warstwą jabłek, a następnie drugą częścią ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 60 minut.
4. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Rada: Do jabłek można dodać rodzynek.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się