Indyk duszony w cebuli z winem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1 kg
  • cebula biała

    350 g
  • przyprawa w płynie

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

    3-4 łyżki
  • wino białe wytrawne

    1 szkl.
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Goździki całe Prymat

    1-2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić na połówki - zeszklić na oleju stroną przekrojoną do dołu. Przełożyć do garnka. Mięso pokroić w sporą kostkę i obsmażyć na patelni po cebuli - przełożyć do garnka. Zalać wszystko gorącą wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła mięso. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu oraz dodać goździki - nakryć i dusić prawie do miękkości. Odlać wywar i wydobyć połówki cebuli - zmiksować razem z białym winem i czosnkiem na mus, po czym wlać go do mięsa i razem poddusić w celu odparowania. Doprawić do smaku.

Podawać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.08.2017 20:40
smaczne mięsko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat