Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Papryczkę przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestki i kroimy na drobno. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w dłuższe, cienkie paseczki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe to można dać w całości, większe kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, solimy. Wylewamy na patelnię i smażymy omlet. Wyciągamy, rolujemy i kroimy w paseczki. Na patelnię wlewamy resztę oleju, wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy ok 6 min. Dodajemy ryż, mieszamy, dusimy 2 min razem.. Dodajemy cukier, sos sojowy, sos chili i mieszamy. Przekładamy do głębszych miseczek i na wierzchu układamy paski omleta, dekorujemy pomidorem i ogórkiem. Podajemy z kiełkami sojowymi.