Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indonezyjski kurczak z rozdzynkami i karmelizowanymi bananami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3 szt
rodzynki 100 g
śmietanka słodka 400 ml
curry 5-6 łyżek
masło 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
chilli do smaku
sól do smaku
olej 2 łyżki
banan 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Indonezyjski kurczak z rozdzynkami i karmelizowanymi bananami

Kroki postępowania

1
Najlepiej dzień wcześniej pokrój piersi z kurczaka w kostkę i zamarynuj z curry, zostaw w lodówce pod przykryciem
Krok 1 - Indonezyjski kurczak z rozdzynkami i karmelizowanymi bananami foto
2
tuż przed przyrządzaniem pokrój banany na pół i wzłóż
Krok 2 - Indonezyjski kurczak z rozdzynkami i karmelizowanymi bananami foto
3
na patelni rozgrzej masło i dosyp brązowy cukier
poczekaj aż się trochę rozpuści, ale uważaj żeby nie spalić
dorzuć na patelnię banany i ładnie je opiecz z obydwu stron
Krok 3 - Indonezyjski kurczak z rozdzynkami i karmelizowanymi bananami foto
4
rozgrzej olej na patelni, dodaj zamarynowanego kurczaka, obsmaż porządnie
i dodaj rodzynki
Krok 4 - Indonezyjski kurczak z rozdzynkami i karmelizowanymi bananami foto
5
dolej śmietankę i duś aż sos zgęstnieje, mieszaj i pogotuj jeszcze kilka minut, dodaj sól i chilli do smaku, ew. łyżeczkę curry
Krok 5 - Indonezyjski kurczak z rozdzynkami i karmelizowanymi bananami foto
6
podawaj z ryżem i surówką z marchewki i azjatyckiej gruszki, którą dodałam również do księgi przepisów
Smacznego !
Krok 6 - Indonezyjski kurczak z rozdzynkami i karmelizowanymi bananami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

InDaMiętekKitchen 13.01.2013 19:22
proszę spróbować, na prawdę pyszny :)
kasienka23 13.01.2013 18:49
ciekawe połączenie, nie jadłam takiego nigdy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak