Przepis i sposób przygotowania na: Imprezowe kotleciki siekane z kurczaka
1. Mięso oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w mniejszą kostkę.
2. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w kosteczkę, to samo robimy z cebulą. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę.
3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę zieloną kroimy, natkę pietruszki drobno siekamy.
4. Pokrojony drób przekładamy do miski doprawiamy solą, pieprzem przyprawą gyros, dodajemy paprykę, cebulę, czosnek, natkę, cebulkę zieloną oraz jajka, mąkę, majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starty ser i ponownie mieszamy. Odkładamy na 30 minut aby smaki się trochę przegryzły.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje masy formując placuszki. Smażymy na na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.