Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ikarek z masami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KAKAOWE

margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
mąka 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
kakao 4 łyżki
mleko 3 łyżki

CIASTO KOKOSOWE

białko 4 sztuki
cukier 20 dag
wiórki kokosowe 10 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

BISZKOPT

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

KREM

margaryna 1 kostka
mleko 3,2% 3 łyżki
baton 3 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
mąka 2 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 750 ml

DODATKOWO

cukier puder do posypania

Porada

Do przygotowania ciasta użyłam batonów IKAR, dlatego taka nazwa placka. Można użyć inne batony: Maciek, Adaś, Jacuś. Jak kto woli.

Przepis i sposób przygotowania na: Ikarek z masami

Kroki postępowania

1
CIASTO KAKAOWE: Do dużej miski dać margarynę, mleko, kakao i cukier. Dać na palnik i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny.
Krok 1 - Ikarek z masami  foto
2
Dodać do tego mąkę, żółtka, kakao, proszek do pieczenia i zmiksować. Białka ubić. Wszystko wymieszać dokładnie. Odłożyć.
Krok 2 - Ikarek z masami  foto
3
CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier. Wmieszać łyżką mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.
Krok 3 - Ikarek z masami  foto
4
Ciasto kłaść łyżką na brytfannie wysmarowanej margaryną, jeden obok drugiego. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Krok 4 - Ikarek z masami  foto
5
KREM: 500 ml mleka zagotować, w reszcie rozpuścić żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią aluminiową, aby nie powstały grudki. Odstawić do zimna
Krok 5 - Ikarek z masami  foto
6
Gdy krem będzie zimny, margarynę utrzeć z cukrami. Dodawać gęsty, zimny budyń.
Krok 6 - Ikarek z masami  foto
7
Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Przestudzić. Dodać do kremu i wymieszać. Podzielić na dwie części.
Krok 7 - Ikarek z masami  foto
8
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Gdy piana będzie ubita, dodać żółtka i mieszać na wolnych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do piany i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.
Krok 8 - Ikarek z masami  foto
9
SKŁADANIE: Ciasto kakaowo- kokosowe, -> 1/2 kremu -> biszkopt-> 1/2 kremu ->ciasto kakaowo- kokosowe-> posypać cukrem pudrem.
Krok 9 - Ikarek z masami  foto
10
Boki ładnie wyrównać, żeby ciasto pięknie się prezentowało.
Krok 10 - Ikarek z masami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 05.09.2014 15:15
musi smakować wyśmienicie :)
Klausia 31.05.2014 14:07
super ciasto na deser :)
iziona 01.05.2014 18:20
No to ja poproszę te porcje ze zdjęcia :)
halina17 01.05.2014 14:40
Dobre ciasto , fajna nazwa.
Edith85 01.05.2014 13:11
pyszności :)
Kuchenka 01.05.2014 12:29
rewelacja :)
w mojej kuchni 01.05.2014 10:46
pyszności słodkie
gosia47-47 01.05.2014 09:24
oj bardzo pyszny, polecam
Renata9 01.05.2014 09:17
pyszne ciacho
pestka 01.05.2014 08:46
podoba mi się taki deser, z pewnością jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak