Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Tortownica o średnicy 18 cm, spód:
-
herbatniki
100 gramy -
masło lub margaryna
30 gramy
Masa:
-
zmielony twaróg
0.5 kg -
mleko w proszku
0.5 szklanki -
cukier
0.5 szklanki -
jajko
2 sztuki -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
śmietana gęsta
3 łyżki -
olej
3 łyżki
Sposób przygotowania
Przygotować spód.
Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować).
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki wymieszać jedynie do dokładnego połączenia się.
(Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia).
Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy).
Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać).
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się