Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Idealne ciasto na tartę II

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 375 g
masło 225 g
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Idealne ciasto na tartę II

Kroki postępowania

1
Mąkę razem z solą/cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).
Krok 1 - Idealne ciasto na tartę II foto
2
Ciasto dociskamy do brzegów foremki i wałkiem odcinamy nadmiar ciasta
Krok 2 - Idealne ciasto na tartę II foto
3
Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. Ciasto jest gotowe do faszerowania.

*Pozostałą 1/3 cz. ciasta przeznaczamy na wykończenie tarty.

SMACZNEGO :-)
Krok 3 - Idealne ciasto na tartę II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 05.05.2015 09:17
super przepis:-)
misia53 04.05.2015 20:58
ja chętnie skorzystam z Twojego przepisu
MałaMi89 04.05.2015 13:02
A ja jeszcze nigdy tarty nie robiłam - czas nadgonić zaległości :)) zapisuję przepis "na przyszłość" :)
norweska20 04.05.2015 10:15
często robię
ilka01 04.05.2015 09:02
super, muszę koniecznie wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak