Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus z czarnym sezamem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sezam czarny 50 g
ząbek czosnku 2 szt
ciecierzyca 200 g
oliwa 2 łyżki
masło 10 g
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z czarnym sezamem

Kroki postępowania

1
Cieciorkę moczyć w wodzie około 10-12 godzin a potem ugotować. Odcedzić, ale wody nie wylewać.
Krok 1 - Hummus z czarnym sezamem foto
2
Sezam uprażyć na suchej patelni – uważać, żeby nie przypalić i nie prażyć za długo, bo będzie gorzkawy. Wystudzony sezam zmiksować.
Krok 2 - Hummus z czarnym sezamem foto
3
Wrzucić do rozdrabniacza czosnek, sezam, cieciorkę. Dodać masło oraz oliwę. Miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku. Gdyby masa była za gęsta dolać parę łyżek wody pozostałej po gotowaniu cieciorki.
Pyszna pasta do chleba, krakersów itp. itd.
Krok 3 - Hummus z czarnym sezamem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.08.2015 08:17
warto zrobić
agnieszka131919 21.02.2014 10:41
fajny przepis
2milutka 21.02.2014 09:15
bardzo ciekawy przepis
norweska20 21.02.2014 08:32
nowe smaki dla mnie
Ewelina1991 21.02.2014 07:47
pyszne to :)))
Aga-25 21.02.2014 07:42
fajne to :)
Ankha 21.02.2014 07:36
Ciekawa wariacja
Agnieszka-87-25 21.02.2014 07:35
jeszcze nie jadłam tego
Romanowka 21.02.2014 07:16
hummus uwielbiam z każdym dodatkiem, takiego jeszcze nie jadłam :)
Adamorek 21.02.2014 00:31
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak