Hummus

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

podstawowe

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • sezam

    200 g
  • woda zimna

    1/3 szklanki
  • oliwa

    1/3 szklanki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • sól

do posypania/polania

  • oliwa

  • natka pietruszki

  • słodka papryka Prymat

  • papryka w płatkach

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się cieciorka przygotowujemy pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat sezamu. Ziarna nie powinny być złote/brązowe bo pasta będzie gorzka. Ziarna sezamu miksujemy w blenderze kielichowym. Najlepiej robić to pulsacyjnie lub w trybie 30 sekund miksowania 30 sekund przerwy. Na początku sezam będzie miał konsystencje mokrego piasku z czasem stanie się coraz bardziej płynny. Jeśli bardzo trudno się go miksuje można dodać łyżkę oleju sezamowego lub innego. Potrwa to kilka minut i wymaga mocnego blendera ale warto. Jeśli nie chcemy bawić się z sezamem możemy użyć szklanki gotowej pasty sezamowej tahini.
Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Początkowo miksuję się ciężko, warto to robić pulsacyjnie. Pasta powinna być bez grudek. Dodajemy powoli lodowatą wodę a następnie oliwę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany prosto ze słoika ;)
kloruś
Zamiast sezamu można użyć gotowej pasty sezamowej tahini. Podana ilość ciecierzycy dotyczy suchego produktu przed gotowaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 09.03.2016 23:43
Cudownie podane!!
foczka-ks 03.02.2016 18:58
hummus , fajna pasta
Klausia 28.09.2015 08:39
pięknie podana
Stenka 05.08.2015 08:14
warto zrobić
Internetowa Kuchnia 23.03.2015 19:40
Bardzo apetyczne, muszę zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat