Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
podstawowe
-
ciecierzyca
1 szklanka -
sezam
200 g -
woda zimna
1/3 szklanki -
oliwa
1/3 szklanki -
sok z cytryny
2 łyżki -
ząbki czosnku
3 szt -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
sól
do posypania/polania
-
oliwa
-
natka pietruszki
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
papryka w płatkach
Przepis i sposób przygotowania Hummus
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się cieciorka przygotowujemy pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat sezamu. Ziarna nie powinny być złote/brązowe bo pasta będzie gorzka. Ziarna sezamu miksujemy w blenderze kielichowym. Najlepiej robić to pulsacyjnie lub w trybie 30 sekund miksowania 30 sekund przerwy. Na początku sezam będzie miał konsystencje mokrego piasku z czasem stanie się coraz bardziej płynny. Jeśli bardzo trudno się go miksuje można dodać łyżkę oleju sezamowego lub innego. Potrwa to kilka minut i wymaga mocnego blendera ale warto. Jeśli nie chcemy bawić się z sezamem możemy użyć szklanki gotowej pasty sezamowej tahini.
Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Początkowo miksuję się ciężko, warto to robić pulsacyjnie. Pasta powinna być bez grudek. Dodajemy powoli lodowatą wodę a następnie oliwę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany prosto ze słoika ;)
Zamiast sezamu można użyć gotowej pasty sezamowej tahini. Podana ilość ciecierzycy dotyczy suchego produktu przed gotowaniem.![]()
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się