Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hultaj kapuściany

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
boczek wędzony 15 dkg
mięso gotowane 60 dkg
cebulka 1
wywar mięsny 3/4 l
tłuszcz do smażenia 2-3 łyżki
kminek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól
pieprz
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
mąka 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
wino wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Hultaj kapuściany

Kapustę posiekałam i wrzuciłam na głęboką patelnię (rondel)z rozgrzaną łyżką smalcu.Wlałam bulion mięsny, dodałam jarzynkę-kucharek , listek laurowy, ziele angielskiei pozostawiłam na małym ogniu.Mięso uprzednio ugotowane (może być różne)ale najsmaczniejsze wołowe pokroiłam w kostkę.Następnie pokroiłam boczek w kostkę , cebulkę w kostkę i na pozostałym tłuszczu wysmażyłam boczek, zdjęłam z patelni , wrzuciłam cebulkę na ten tłuszcz lekko podsmażyłam , dodałam mąkę , zrobiłam zasmazkę.Pod koniec gotowania wrzuciłam do kapusty skwareczki , wlałam zasmażkę , dodałam chilii do smaku (czasem dodaję malutką papryczkę zamiast mielonej, lepiej mi smakuje)i jeszcze gotowałam do miękkości kapusty.Na końcu dolałam trochę wytrawnego wina. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.03.2014 15:22
To jakiś bardzo smakowity "hultaj":)
barbara11561 05.03.2014 10:06
bardzo smacznie się zapowiada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak