Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańska potrawa z ośmiorniczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ośmiorniczki mrożone 12 szt
cukinia 1 szt
ryż krótkoziarnisty 150 g
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 300 ml
sól do smaku
pieprz
kardamon 1 szczypta
oliwa 5 łyżek
cebula 1 szt
chili Prymat 1 szczypta
dashi wywar z ryby 300 ml
natka pietruszki 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańska potrawa z ośmiorniczkami

Ośmiorniczki dokładnie myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i ośmiorniczki.
Ośmiorniczki po kilku minutach zmienią kolor na różowy. Wrzucić pokrojoną cukinię, wlać wino. Przyprawić do smaku.
Pozostawiamy bez przykrycia żeby alkohol wyparował. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut (po tym czasie ośmiorniczki powinny być już prawie miękkie).
Wsypujemy ryż i dodajemy szczyptę szafranu oraz paprykę chilli (niekoniecznie). Wlewamy wywar rybny.
Dodajemy pokrojona natkę pietruszki.
Ryż gotujemy w nim około 20 minut aż będzie miękki i wchłonie niemal całkowicie wywar.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 05.01.2016 14:20
bardzo lubię, ładnie wyglądają że się chce jeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak