Hiszpańska potrawa z ośmiorniczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ośmiorniczki mrożone

    12 szt
  • cukinia

    1 szt
  • ryż krótkoziarnisty

    150 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • wino białe wytrawne

    300 ml
  • sól do smaku

  • pieprz

  • kardamon

    1 szczypta
  • oliwa

    5 łyżek
  • cebula

    1 szt
  • chili Prymat

    1 szczypta
  • dashi wywar z ryby

    300 ml
  • natka pietruszki

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ośmiorniczki dokładnie myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i ośmiorniczki.
Ośmiorniczki po kilku minutach zmienią kolor na różowy. Wrzucić pokrojoną cukinię, wlać wino. Przyprawić do smaku.
Pozostawiamy bez przykrycia żeby alkohol wyparował. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut (po tym czasie ośmiorniczki powinny być już prawie miękkie).
Wsypujemy ryż i dodajemy szczyptę szafranu oraz paprykę chilli (niekoniecznie). Wlewamy wywar rybny.
Dodajemy pokrojona natkę pietruszki.
Ryż gotujemy w nim około 20 minut aż będzie miękki i wchłonie niemal całkowicie wywar.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 05.01.2016 14:20
bardzo lubię, ładnie wyglądają że się chce jeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat