Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiram skandynawski

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kilogram
cukier trzcinowy 800 gram
imbir starty 3 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z cytryny 2 łyżka

Porada

*hiram warto zrobić z czerwonej odmiany rabarbaru, bedzie miał wtedy ładniejszy kolor *swój hiram zmiksowałam blenderem, ale nie jest to konieczne *źródło:"Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" Jan Rogala *przepis podaję z moimi zmianami

Przepis i sposób przygotowania na: Hiram skandynawski

Obrany, umyty i pokrojony rabarbar przekładam do rondla z nieprzywierającym dnem. Dodaję stary na drobnych oczkach tarki świeży imbir, otarta skórkę z dokładnie umytej cytryny, dwie łyżki soku z cytrynyi cukier trzcinowy.
Całość mieszam i odstawiam pod przykryciem na całą noc.
Następnegp dnia zagotowuję, a następnie smażę na wolnym ogniu bez pokrywy, mieszając od czasu do czasu. Smażę tak długo, aż uzyskam odpowiednio gęstą konsystencję.
Gotową konfiturę przechowuję w lodówce lub przekładam do słoików i pasteryzuję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 31.05.2014 19:41
Pyszny sposób na rabarbar :)
Kolorowa 31.05.2014 17:24
Podobają mi się składniki- ciekawe ;)
Bernadeta1 31.05.2014 15:41
super przepis
Renata9 31.05.2014 15:26
smaczne śniadanko
Mniam 31.05.2014 14:34
Świetny pomysł. Można sobie przypomnieć smak rabarbaru zimową porą. Zabieram do ulubionych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak