Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Harira - marokańska zupa w wersji wegetariańskiej

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola biała 20 dag
ciecierzyca 20 dag
soczewica zielona 10-15 dag
marchew 2 szt
pietruszka korzeń 1 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 4 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
pietruszka zielona 1/2 pęczek
kumin
Imbir mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
limonka 2 liście
limonka 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 ziarna
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Harira - marokańska zupa w wersji wegetariańskiej

Harira to gęsta zupa wywodząca się z kuchni marokańskiej. Podaje się ją bardzo gorącą skropioną sokiem z limonki.

Cieciorkę i fasolę moczyłam kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie zmieniłam wodę na świeżą, a strączkowe ugotowałam do miękkości. Do większego garnka wlałam około litr wody. Wsypałam do niej soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę - marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Dodałam ziele, liście limonki, szczyptę kuminu i imbiru.Wstępnie posoliłam. Po kilku minutach od momentu zawrzenia wody dorzuciłam również pokrojone w kostkę ziemniaki. Po upływie kolejnych paru minut dodałam ugotowaną fasolkę i ciecierzycę. Gdy ziemniaki były już miękkie wlałam pomidory pelati. Jeszcze raz doprawiłam zupę solą, czosnkiem i papryczką. Gotową zupę posypałam świeżą pietruszką. Podawałam gorącą razem z limonką lub cytryną obok. Każdy sam sobie regulował kwaśność zupy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 21.01.2014 16:48
świetna myślę, że smakowałoby mi
Romanowka 21.01.2014 12:41
Wyśmienita zupa, pełna smaków, aromatów i bardzo sycąca!
Rafał10 21.01.2014 11:55
super zupka :)
Łukasz15 21.01.2014 10:58
Pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak