Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Harira - marokańska zupa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczka 2 szt
seler naciowy 3 łodygi
cebula 1 szt
ryż 50 g
czosnek 2 ząbki
pomidory z puszki 200 g
sok z limonki 2 łyzki
sos sojowy 2 łyżki
bulion drobiowy 2 l
Szafran nitki Prymat 3 nitki
cynamon 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżerzka
świeża pietruszka 1/2 pęczka
soczewica zielona 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Harira - marokańska zupa

Kroki postępowania

1
Kurczaka kroimy w grubszą kostkę i obsmażamy na oliwie ok 1 -2 minut. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.
Krok 1 - Harira - marokańska zupa foto
2
Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulkę i seler naciowy. Przesmażamy i przekładamy do kurczaka.
Krok 2 - Harira - marokańska zupa foto
3
Na większą patelnie, najlepiej wok dajemy odrobinę oliwy i wsypujemy soczewicę oraz ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Oprószamy cynamonem, kminkiem i dodajemy nitki szafranu. Zalewamy całość bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory z zalewą, a także mięso, seler i cebulkę. Gotujemy pod przykryciem ok 25 minut.
Krok 3 - Harira - marokańska zupa foto
4
Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym , odrobiną soli i pieprzu.

Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Krok 4 - Harira - marokańska zupa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 26.04.2013 22:19
smaczny przepis :)
Magda24 26.04.2013 22:07
brzmi smacznie
Magiczna_Kuchnia 26.04.2013 22:04
Hmm, do wypróbowania, już się zastanawiam czym kurczaka zastąpić:)
IwonaDD 26.04.2013 21:37
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak