Przepis i sposób przygotowania na: Harataniec
1. Mąkę z 25dag margaryny posiekać nożem.
2. Dodać cukier,proszek i 2 żółtka. Zarobić.
3. Podzielić ciasto na 3 części:
- do dwóch części dodać kakao
- trzecią pozostawić jasną
4. Ciasta schłodzić w lodówce.
SER:
1. Margarynę (13 dag) utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, nie przerywając ucierania.
2. Dodać ser i mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Piana:
Białka ubić z 2 łyżkami cukru i dodać kisiel.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
Na formę wylewamy ciasto białe na to wykładamy słoik powideł, kolejnie ciasto kakaowe, masa serowa,piana i ponownie ciasto ciemne.
Ciasta należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość upiec.