Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hamburgery

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 0,5 kg
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt
jajko 2 szt
oliwa do smaku
bułka 4 szt
pomidor 2 szt
sałata 1 szt
majonez 1 sz
musztarda 1 szt
tymianek 2 (posiekany)
ketchup 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Hamburgery

1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulkę wraz ze szczypiorkiem, lekko podsmażamy często mieszając. Przekładamy do miski i studzimy.
2. Dodajemy zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy ręką na jednolitą masę, formujemy kotlety.
3. Każdy kotlet smarujemy oliwą (tylko jeśli mięso było bardzo mało tłuste) i smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej grillowej) przez 6-8 minut, po 3-4 minuty z każdej strony.
4. Bułki przekrajamy na połówki, zapiekamy w tosterze lub podsmazamy na patelni, ewentualnie wkładamy pod rozgrzany grill w piekarniku.
5. Dolną połówkę bułki smarujemy mieszanką majonezu ketchupu i musztardy.
6. Na kotleta kładziemy po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.
smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak