Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hamburger papryczniak

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 0,5 kg
jaja 1 szt,
papryka 1 szt.
sałata 1 liść
rukola 1 porcja
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ocet winny biały 2 łyżki
miód 1 łyżka
musztarda 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
wino białe 0,25 szklanki
tabasco 2-3 krople
sos worcester 1 łyżeczka
bazylia 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
pieprz 1 szczypta
bułki 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Hamburger papryczniak

1. Mięso doprawiamy - kmin rzymski, pieprz cayenne, czosnek, pieprz oraz jajko
2. Formujemy na kształt burgerów
3. Paprykę wraz z cebulą kroimy i przesmażamy
4. Do papryki dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny, miód, musztardę, liść laurowy, po chwili całość zalewamy winem i czekamy, aż lekko odparuje.
5. Przyprawiamy sosem tabasco, Worcester. Na koniec dodajemy bazylię i zioła prowansalskie
6. W między czasie grillujemy lub smażymy burgery, tak aby mięso było w środku różowe
7. Bułki wrzucamy do toster, mikrofalówki lub grilla tak jak lubimy najbardziej
8. Spód bułki smarujemy sosem lub musztardą lub ketchupem (ja polecam sos musztardowo-miodowy ;), na to dajemy sałatę następnie rukolę, na nią burger, na górę zaś paprykowo-pomidorowy farsz. Całość zamykamy bułką.

Na zdjęciu to ten pierwszy z lewej ;).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak