Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gyros

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Gyros

Gyros:
60 dag mięsa jagnięcego (udziec) lub wieprzowego (szynka),
1 duża cebula,
5 łyżek oleju,
sól, pieprz Prymat, słodka papryka Prymat,
tymianek Prymat, rozmaryn Prymat,
czosnek granulowany Prymat,
ew. natka pietruszki do posypania.

Tzatziki:
1 jogurt naturalny typu greckiego (ok. 35 dag) lub 2 serki homogenizowane,
1 ogórek sałatkowy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku cytrynowego,
sól, biały pieprz Prymat.

Umyć i osuszyć mięso, pokroić w cienkie paski. W misce wymieszać olej z solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i odrobiną czosnku granulowanego. Pamiętając, że zawsze na końcu potrawę można doprawić, a ująć nadmiaru przypraw już się nie da... Wrzucić mięso, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na 3 godziny. Można i na całą noc...
Ogórka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć - za pomocą łyżki - sok. Jogurt wymieszać z oliwą, sokiem cytrynowym i wyciśniętym przez praskę obranym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z ogórkami. Przełożyć do miseczki. Można ozdobić listkiem natki lub kilkoma oliwkami lub papryczką pepperoni.
Mocno rozgrzać dużą patelnię i wrzucić na nią mięso. Smażyć na brązowy kolor. W międzyczasie pokroić cebulę na cieniutkie plasterki. Naprawdę cieniutkie. Dodać pod koniec smażenia do mięsa. Powinna zdążyć zmięknąć... Spróbować i ewentualnie doprawić tym, czego nam brakuje. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 08.07.2011 23:38
fajny
annagebalska 16.06.2011 08:44
mniam
agata1722
agata1722 13.06.2011 21:12
niedługo robię małe przyjęcie z pewnością zrobię
Izabela/bella81 23.02.2011 08:56
wygląda ślicznie
kochanyptysiu 16.02.2011 21:02
super!
Ania67 21.11.2010 22:18
Wygląda zachęcająco
Beata73 24.10.2010 06:59
bardzo smaczne!
Kryska73 14.10.2010 16:24
robię ale z filetem drobiowym.
Emilia17 14.10.2010 14:04
aż ślinka leci heh tez podobnie robię gyrosa tylko nie dodaje cebuli do mięska...chyba sobie zrobię dzisiaj na obiad heh
mala2021 12.10.2010 13:50
super! własnie mam udzieć z jagnięciny i już wiem co z nim zrobie :)
borgia 29.09.2010 14:25
Ja korzystam z dobroci koleżanki i kupujemy aż w Busku (jakieś 70 km po nią jeżdżę). Niestety po dwóch razach Madzia stwierdziła, że to jej mięso... Zaczynałam od wieprzowiny i nadal częściej z niej robię.
bernika 29.09.2010 13:06
świetne, tez robie ale nie z jagnieciny. u nas nei mozna dostac.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak