Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gwiazdki z żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
masło
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: gwiazdki z żurawiną

Kroki postępowania

1
2 szklanki mąki,
130 g masła,
1/3 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
kilka kropelek aromatu migdałowego,
1 jajko,
1 żółtko,
2 garście suszonej żurawiny,
1 garść płatków migdałowych.
Krok 1 - gwiazdki z żurawiną foto
2
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i ucieramy, na konsystencję 'suchego piasku'. Następnie dodajemy jajko, żółtko, aromat migdałowy, żurawinę i płatki migdałowe- zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Krok 2 - gwiazdki z żurawiną foto
3
Po wyciągnięciu z zamrażarki, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na ok. 3 mm- tak do grubości żurawiny :) Ciasto ma dość kruchą konsystencję, ale dzięki temu ciasteczka będą kruche :) Wycinamy gwiazdeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - gwiazdki z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 04.01.2014 17:16
polecam wszystkim
Katarzyna/kate1980 03.01.2014 20:21
świetny pomysł na urozmaicenie ciasteczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak