Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso gulaszowe z indyka 500 g
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 7 szt
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
śmietana 4 łyżki
mąka 1 łyżka
lubczyk świeży 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i wkładamy do rondelka, polewamy olejem.
Krok 1 - Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie foto
2
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 2 - Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie foto
3
Następnie mięso obracamy na drugą stronę i dodajemy przekrojoną na pół cebulę. Ponownie przykrywamy rondelek pokrywką i dusimy mięso do miękkości.
Krok 3 - Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie foto
4
Podlewamy je wodą, tak aby mięsko było lekko nią przykryte i pozostawiamy do zagotowania.
Krok 4 - Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie foto
5
W międzyczasie w kubku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody na gładką masę. Zalewamy nią nasze mięso energicznie mieszając. Sos gotujemy na bardzo malutkim ogniu przez 5 minut.
Krok 5 - Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie foto
6
Na 2 minuty przed końcem dodajemy drobno posiekany lubczyk. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie foto
7
Możemy podawać go z ziemniakami jak i z kopytkami czy kluskami śląskimi.
Krok 7 - Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 29.11.2014 21:26
miłosny sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak