Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
marchew 2
grzybki suszone kilka
seler naciowy 1 łodyga
keczup pikantny 2 łyżki
papryka
sól
pieprz
czosnek 1 ząbek
suszone pomidory 0,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
chili 1 szczypta
kminek 1 szczypta
ziemniaki 4-5 szt
żółty ser 100 g
ciasto francuskie
wieprzowina 600 (szynka)
soczewica czerwona 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem

Mięso pokroić na kawałki, niezbyt małe, cebulę przekroić w ósemki, marchewkę w grube słupki,
seler na kawałeczki, drobno posiekać czosnek.
Wszystko włożyć do garnka do duszenia, dodać grzybki i przyprawy, podlać wodą lub bulionem ok 1 szkl. Wymieszać i gotować pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie do zagęszczenia dodać czerwoną soczewicę i teraz należy mieszać nieco częściej.
W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i przekroić na dość spore kawałki.
Gulasz należy gotować ok godzinę. W razie potrzeby dodać wody lub bulionu.

Do gulaszu dodać ziemniaki, nałożyć do kamionkowych miseczek posypać startym żółtym serem i przykryć ponacinanym lekko ciastem francuskim. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.


Zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku, 200 st ok 40 min. Do czasu kiedy ciasto ładnie się przyrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 04.02.2013 08:57
super
EWI 04.02.2013 08:57
super
Granita 04.02.2013 08:57
ciekawy pomysł:)
Adam/ZUB3R 03.02.2013 22:26
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak