Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3-4 sztuki
mąka pszenna 2/3 szklanki
masło 4 dkg
sól do smaku
makaron gruby świderki 20 dkg
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
brukselka 20 dkg
podroby gęsie z 1 gęsi

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce

Kroki postępowania

1
Podroby gęsie (żołądek, serduszko i wątrobę) po umyciu pokroić w plastry a potem w cienkie paski.
Krok 1 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
2
Pokrojone serce i żołądek zalać około 200 wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 45 minut. Uzupełniać w międzyczasie odparowaną wodę, aby nie przypalić mięsa.
Krok 2 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
3
Po tym czasie dodać pokrojoną wątróbkę i gotować około 5 minut.
Krok 3 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
4
W tym czasie zrobić zasmażkę z masła i 1 łyżki mąki, rozprowadzić wywarem spod mięsa i przelać do ugotowanych podrobów mieszając. Pogotować jeszcze około 1 minuty, teraz można doprawić lekko solą.
Krok 4 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
5
Grube świderki ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić.
Krok 5 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
6
Obgotować brukselkę do miękkości w lekko słonej wodzie, a po odsączeniu z wody i przestudzeniu obtoczyć ją w mące.
Krok 6 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
7
Następnie obtoczyć kapustki w rozmąconym jajku i ponownie w mące.
Krok 7 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
8
Kapustki wkładać na głęboki gorący olej i obsmażać na złoty kolor z każdej strony.
Krok 8 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
9
Podawać porcję makaronu polaną gulaszem z gęsich podrobów w towarzystwie brukselki w panierce.
Krok 9 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 29.01.2014 08:30
ciekawa wersja na smaczny obiadek :)
Piter 31 20.01.2014 08:57
Na taki obiad z chęcią się skuszę.
IwonaDD 19.01.2014 16:37
bardzo fajne danie i pomysł na podroby!
SylwiaMagdaSabin 19.01.2014 16:23
Aż ślinka cieknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak