Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3-4 sztuki
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • masło

    4 dkg
  • sól do smaku

  • makaron gruby świderki

    20 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • brukselka

    20 dkg
  • podroby

    gęsie z 1 gęsi
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
Podroby gęsie (żołądek, serduszko i wątrobę) po umyciu pokroić w plastry a potem w cienkie paski.
Krok 2 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
Pokrojone serce i żołądek zalać około 200 wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 45 minut. Uzupełniać w międzyczasie odparowaną wodę, aby nie przypalić mięsa.
Krok 3 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
Po tym czasie dodać pokrojoną wątróbkę i gotować około 5 minut.
Krok 4 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
W tym czasie zrobić zasmażkę z masła i 1 łyżki mąki, rozprowadzić wywarem spod mięsa i przelać do ugotowanych podrobów mieszając. Pogotować jeszcze około 1 minuty, teraz można doprawić lekko solą.
Krok 5 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
Grube świderki ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić.
Krok 6 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
Obgotować brukselkę do miękkości w lekko słonej wodzie, a po odsączeniu z wody i przestudzeniu obtoczyć ją w mące.
Krok 7 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
Następnie obtoczyć kapustki w rozmąconym jajku i ponownie w mące.
Krok 8 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
Kapustki wkładać na głęboki gorący olej i obsmażać na złoty kolor z każdej strony.
Krok 9 - Gulasz z podrobów gęsich z makaronem i brukselką w panierce foto
Podawać porcję makaronu polaną gulaszem z gęsich podrobów w towarzystwie brukselki w panierce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 29.01.2014 08:30
ciekawa wersja na smaczny obiadek :)
Piter 31 20.01.2014 08:57
Na taki obiad z chęcią się skuszę.
IwonaDD 19.01.2014 16:37
bardzo fajne danie i pomysł na podroby!
SylwiaMagdaSabin 19.01.2014 16:23
Aż ślinka cieknie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat