Gulasz z pieczarkami

Gulasz z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    40 dkg
  • olej do smażenia

  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziele angielskie

    2 ziarenka
  • liść laurowy

    1 szt
  • pieczarki

    30 dkg
  • śmietana 30%

    100 ml
  • Bulion grzybowy

    1/2 litra
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z pieczarkami foto
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Gulasz z pieczarkami foto
Mięso przekładamy na rondla. Zalewamy bulionem grzybowym. Dusimy.
Krok 3 - Gulasz z pieczarkami foto
Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Krok 4 - Gulasz z pieczarkami foto
Cebulę przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy ok 20 minut.
Krok 5 - Gulasz z pieczarkami foto
Pieczarki kroimy na ćwiartki, dodajemy do mięsa i dusimy na wolnym ogniu ok 40 minut.
Krok 6 - Gulasz z pieczarkami foto
Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy śmietanę, pzryprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie możemy podać z kaszą kuskus.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat