Gulasz z kurczaka zapiekany pod ziemniaczanym puree

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

gulasz

  • udka kurczaka

    2 szt
  • cebula biała

    1 mała
  • papryka czerwona

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • por (biała część)

    1/2 szt
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • mąka pszenna

    1 łyżka

puree

  • ziemniaki

    5 szt
  • mleko

    60 ml
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z kurczaka zapiekany pod ziemniaczanym puree foto
Udka z kurczaka wyluzować z kości.
W miarę możliwości zdjąć skórę.
Doprawić i odstawić na 30 minut.
Nastęnie smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Gulasz z kurczaka zapiekany pod ziemniaczanym puree foto
w tym czasie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Krok 3 - Gulasz z kurczaka zapiekany pod ziemniaczanym puree foto
Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski.
Marchew obieramy i trzemy na tarce.
Por i cebulę kroimy drobno.
Warzywa dodajemy do kurczaka i razem smażymy około 8 minut.

Następnie podlewamy wodą ( około 1, 5 szkl) i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Gulasz z kurczaka zapiekany pod ziemniaczanym puree foto
Na koniec doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką (ja robię zalewkę z odrobiną wody)

Gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego
Krok 5 - Gulasz z kurczaka zapiekany pod ziemniaczanym puree foto
Ugotowane ziemniaki obrać, dodać mleko, masło i szczyptę soli- dokładnie ugnieść na gładkie puree
Krok 6 - Gulasz z kurczaka zapiekany pod ziemniaczanym puree foto
Ziemniaki przekładamy na gulasz
Krok 7 - Gulasz z kurczaka zapiekany pod ziemniaczanym puree foto
Zapiekamy w 180 st C około 20 minut- Ziemniaki powinny się zrumienić


SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 25.01.2015 22:06
Bardzo fajna propozycja
Beatris 25.01.2015 21:29
Bardzo apetyczny obiadek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat