Gulasz z kaszą jaglaną prażoną

Gulasz z kaszą jaglaną prażoną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie z kuchni polskiej dla bardziej wymagających i poszukujących nowych smaków i doznań.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    30 dag
  • mięso wieprzowe

    60 dag
  • szynka długodojrzewająca

    15 dag
  • ząbki czosnku

    4 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • selera naciowego

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidory suszone w zalewie

    5 sztuk
  • kurki świeże

    5 sztuk
  • przyprawa do gulaszu

    5 łyżeczek
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • śmietana 30%

    0.5 szklanki
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
  • kiełki słonecznika

    12 sztuk
  • papryka wędzona

    5 łyżeczek
  • olej rzepakowy do smażenia

    1 łyżka
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • kasza jaglana

    2 opakowania
  • tartego żółtego sera

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na początek przygotowujemy mięso.Wołowe, jak i wieprzowe kroimy w niewielkie kosteczki. Rozgrzewamy olej na patelni i przysmażamy mięso na złocisty kolor. Następnie dodajemy do mięsa poszatkowaną cebulę i przyprawę do gulaszu. Gdy cebula zacznie się rumienić zalewamy mięso szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso zmięknie.

Następnie przygotowujemy paprykę, suszone pomidory, kurki, szynkę i seler naciowy.Wszystko kroimy w kosteczkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy troszkę oleju lub masełka i wrzucamy w następującej kolejności: szynka z papryką i selerem naciowym, po chwili suszone pomidory i kurki, a na końcu dodajemy czosnek i doprawiamy wędzoną papryką i pieprzem. Całość smażymy.

Gdy mięso będzie gotowe przygotowany farsz z pomidorów szynki kurek papryki i pomidorów dodajemy do mięsa i razem gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę.

W garnku gotujemy kaszę. Gdy kasza będzie gotowa przekładamy ją do gulaszu i jeszcze gotujemy chwilkę.

Całość na talerzach możemy przyozdobić kiełkami z słonecznika, pomidorków koktajlowych i startego żółtego sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat