Gulasz z fasolą i serem na ostro

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Piekielny gulasz rozgrzewający z fasolą, wołowiną, papryką ostrą i serem śródziemnomorskim z chilli oraz grzankami. Sycące i pyszne danie na chłodne dni. Ostre kawałki sera dodają pikanterii potrawy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • pieczarki

    20 dag
  • fasola konserwowa

    1 puszka
  • wołowina

    40 dag
  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • olej rzepakowy

    4 łyżek
  • cebula

    1 sztuka
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • chili

    1 sztuka
  • bułka

    1 sztuka
  • ser feta

    100 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroję na małe kawałki i obtaczam w mące. Na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję wołowinę i dalej smażę, dodaję chili pokrojone. Podlewam od czasu do czasu wodą w sumie około 500 ml i duszę około godziny na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki myję, kroję i smażę na drugiej patelni.

Po upływie 50 minut duszenia, dodaję do wołowiny pokrojone papryki, i przesmażone pieczarki. Duszę kolejne 10 minut. Pod koniec dodaje fasolę, ser który się rozpuści, koncentrat , doprawiam solą, pieprzem. Gulasz podaję z natką, pieprzem czerwonym. Bułkę kroję na kromki, polewam olejem i kruszę na nie pozostałe kawałki sera. Grzanki wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 10 minut. Gulasz podaję z grzankami chrupiącymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:13
Bardzo apetyczne danie, pyszne i sycące.;)
bietka 01.02.2019 09:06
Pyszne i syte danie, idealne na zimowy obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat