Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
papryka czerwona
1 sztuka -
papryka żółta
1 sztuka -
pieczarki
20 dag -
fasola konserwowa
1 puszka -
wołowina
40 dag -
natka pietruszki
4 gałązki -
olej rzepakowy
4 łyżek -
cebula
1 sztuka -
pieprz
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
mąka pszenna
2 łyżka -
chili
1 sztuka -
bułka
1 sztuka -
ser feta
100 gramów -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
Sposób przygotowania
Wołowinę kroję na małe kawałki i obtaczam w mące. Na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję wołowinę i dalej smażę, dodaję chili pokrojone. Podlewam od czasu do czasu wodą w sumie około 500 ml i duszę około godziny na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki myję, kroję i smażę na drugiej patelni.
Po upływie 50 minut duszenia, dodaję do wołowiny pokrojone papryki, i przesmażone pieczarki. Duszę kolejne 10 minut. Pod koniec dodaje fasolę, ser który się rozpuści, koncentrat , doprawiam solą, pieprzem. Gulasz podaję z natką, pieprzem czerwonym. Bułkę kroję na kromki, polewam olejem i kruszę na nie pozostałe kawałki sera. Grzanki wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 10 minut. Gulasz podaję z grzankami chrupiącymi.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się