Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z cukinią i kiełbasą

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne danie jednogarnkowe. Gulasz warzywny z cukinią oraz lekką kiełbasą z piersi kurczaka to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

SKŁADNIKI

cukinia żółta 2 sztuki
cukinia zielona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
cebula duża 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 400 gramów
kiełbasa drobiowa 400 gramów
świeża natka pietruszki posiekana 1.5 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki

PRZYPRAWY

Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1.5 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa harissa 0.3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.25 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
ksylitol 1 łyżeczka

Porada

Gulasz z cukinią i kiełbasą podajemy samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa. Świetnie smakuje także w towarzystwie placków ziemniaczanych, ryżu lub kaszy.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z cukinią i kiełbasą

Gulasz z cukinią i kiełbasą to łatwe do przygotowania, pożywne danie jednogarnkowe. Pyszny obiad dla całej rodziny! 

KROK 1. Na początek polecam pokroić wszystkie składniki gulaszu, aby ułatwić sobie gotowanie. Marchewki i kiełbasę kroimy w plastry, 3 małe cukinie w kostkę, paprykę w paski, a cebulę w półpiórka.

KROK 2. W dużej i głębokiej patelni (lub garnku) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę. Kiedy ta się zeszkli, dodajemy marchewkę i smażymy ją przez około 4 minuty. Następnie dodajmy kiełbasę i smażymy kolejne 3 minuty. Dalej dodajemy pokrojone papryki, które smażymy około 2 minut.

KROK 3. Do warzyw i kiełbasy dodajemy pomidory krojone z puszki (lub świeże pomidory bez skórki), odrobinę wody, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone cukinie i dusimy wszystko jeszcze przez około 7 - 8 minut.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy gulasz do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak