Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z cukinią i kiełbasą
Gulasz z cukinią i kiełbasą to łatwe do przygotowania, pożywne danie jednogarnkowe. Pyszny obiad dla całej rodziny!
KROK 1. Na początek polecam pokroić wszystkie składniki gulaszu, aby ułatwić sobie gotowanie. Marchewki i kiełbasę kroimy w plastry, 3 małe cukinie w kostkę, paprykę w paski, a cebulę w półpiórka.
KROK 2. W dużej i głębokiej patelni (lub garnku) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę. Kiedy ta się zeszkli, dodajemy marchewkę i smażymy ją przez około 4 minuty. Następnie dodajmy kiełbasę i smażymy kolejne 3 minuty. Dalej dodajemy pokrojone papryki, które smażymy około 2 minut.
KROK 3. Do warzyw i kiełbasy dodajemy pomidory krojone z puszki (lub świeże pomidory bez skórki), odrobinę wody, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone cukinie i dusimy wszystko jeszcze przez około 7 - 8 minut.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy gulasz do smaku solą i pieprzem.