Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z bakłażanem w sezamie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 500 g
cebula czerwona 1 szt
ząbki czosnku 2
wino czerwone wytrawne 3/4 szklanki
bulion warzywny 3/4 szklanki
oliwa 3 łyżki
tymianek 2 gałązki
ocet balsamiczny 2 łyżki
papryczka chili do smaku
sól i pieprz do smaku
bakłażan 1 szt
sezam 1.5 łyżki

Porada

Mięso można zamarynować wcześniej /ok.10-12 godzin/ w winie z dodatkiem odrobiny oliwy i przypraw/ ziaranka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, wyciśnięty czosnek/

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z bakłażanem w sezamie

Kroki postępowania

1
-Umyte osuszone mięso pokroić w kostkę , cebulę obrać, posiekać.
Krok 1 - Gulasz z bakłażanem w sezamie foto
2
Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie/1,5 łyżki/
-Oprószyć solą i pieprzem.
-Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i mieszając podsmażyć jeszcze chwilę, dodać tymianek.
-
Krok 2 - Gulasz z bakłażanem w sezamie foto
3
Wlać wino, część bulionu i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
-Pod koniec dodać ocet balsamiczny.
Krok 3 - Gulasz z bakłażanem w sezamie foto
4
-W międzyczasie pokroić bakłażana w grubą kostkę , posolić i odstawić na ok.15 minut, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 4 - Gulasz z bakłażanem w sezamie foto
5
-Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, kostki bakłażana i smażyć przez kilka minut .
Krok 5 - Gulasz z bakłażanem w sezamie foto
6
-Podsmażonego bakłażana przełożyć do prawie miękkiego mięsa
Krok 6 - Gulasz z bakłażanem w sezamie foto
7
i dusić razem ok.10 minut /jeśli wymaga całość doprawić do smaku/
-Gotowe danie przełożyć na talerze wyłożone listkami świeżej sałatki i posypać podprażonym na suchej patelni sezamem.
Krok 7 - Gulasz z bakłażanem w sezamie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 30.09.2014 09:56
podoba mi się)
mysliwy
mysliwy 30.09.2014 08:50
Mmm, zjadłbym z apetytem:)
Czyki 30.09.2014 08:46
Wygląda bardzo smacznie :)
Ali 30.09.2014 06:16
Zjadłbym taki gulasz :)
norweska20 29.09.2014 23:33
chętnie bym zjadła gulasz w takim wydaniu
olkaaa 29.09.2014 22:43
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak