Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z pieczarkami i selerem naciowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 700 g
cebula 2 szt
czosnek 1 ząbek
pieczarki 7 szt
seler naciowy 2 łodygi
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Owoc jałowca cały Prymat 2 kulki
Kmin rzymski mielony Prymat
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżeczka
wino półwytrawne 1,5 szkl
sól i pieprz
przyprawa uniwersalna
mąka
olej aromatyzowany bazyliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z pieczarkami i selerem naciowym

1. Mięso kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w mące. W dużym rondlu rozgrzewamy olej razem z dwoma kulkami jałowca i obsmażamy na nim mięso. Gdy wołowina się lekko zarumieni, przekładamy ją do miski.

2. Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w drobne piórka. W patelni, na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy ok 8 minut, aż grzyby puszczą wodę i lekko się zarumienią. Seler naciowy kroimy w półksiężyce, czosnek w plasterki i dodajemy do reszty warzyw. Całość podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy mięso, zalewamy winem wymieszanym z musztardą i doprawiamy podanymi przyprawami (uważamy z kminem i gałką muszkatołową - są bardzo aromatyczne!). Gulasz dusimy ok 1 godz, aż mięso całkowicie zmięknie.

SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.05.2015 16:07
pyszny do obiadu
Magda60 11.05.2015 15:51
zjadłabym dziś taki gulasz
barbara11561 11.05.2015 15:01
bardzo smaczny:)
Futka 11.05.2015 13:55
Przepyszny gulasz! Palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak