GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • wołowina

    500 g, na gulasz
  • pieczarki

    40 dag
  • cebula

    2 średnie
  • marchewka

    2 małe

Przyprawy i dodatki

  • masło

    łyżka
  • olej

    łyżka
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • grzyby suszone

    2 szt. OPCJONALNIE
  • natka pietruszki

    garść
  • sól do smaku

  • tymianek

    szczypta
  • liść laurowy

  • mąka

    2 łyżeczki + woda
  • ziele angielskie

    3
  • pieprz czarny ziarnisty

    3
  • bulion wołowy

    600-700 ml, może być z kostki
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroję w większą kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem sosu sojowego.
Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i grzybki suszone. Gotuję około 2 godziny.
Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i startą marchew (na tarce o dużych oczkach).
Warzywa dodaję do sosu, gotuję kolejne 30 minut.
Całość doprawiam do smaku, zagęszczam mąką rozmąconą z odrobiną zimnej wody. Mieszam i jeszcze przez chwilę zostawiam na małym ogniu.
Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, mieszam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 23.06.2017 11:27
jaki pyszny gulasz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat