Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
wołowina
500 g, na gulasz -
pieczarki
40 dag -
cebula
2 średnie -
marchewka
2 małe
Przyprawy i dodatki
-
masło
łyżka -
olej
łyżka -
sos sojowy
3 łyżki -
grzyby suszone
2 szt. OPCJONALNIE -
natka pietruszki
garść -
sól do smaku
-
tymianek
szczypta -
Liść laurowy suszony Prymat
-
mąka
2 łyżeczki + woda -
ziele angielskie
3 -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
3 -
bulion wołowy
600-700 ml, może być z kostki -
Papryka ostra mielona Prymat
Przepis i sposób przygotowania GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI
Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i grzybki suszone. Gotuję około 2 godziny.
Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i startą marchew (na tarce o dużych oczkach).
Warzywa dodaję do sosu, gotuję kolejne 30 minut.
Całość doprawiam do smaku, zagęszczam mąką rozmąconą z odrobiną zimnej wody. Mieszam i jeszcze przez chwilę zostawiam na małym ogniu.
Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, mieszam.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się