Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z makaronem i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 500 g
makaron muszle 400 g
olej 2 łyżki
cebula 1 duża
ząbki czosnku 2 szt
ogórki konserwowe 2 szt
mąka 2 łyżki
grzyby leśne 200 g (mrożone)
woda 400 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
passata pomidorowa 100 ml
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
śmietana kremówka 2 łyżki
natka pietruszki
sól i pieprz

Porada

Niesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z makaronem i grzybami

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę.

Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby.

Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy.

Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron układamy na talerze, wlewamy sos z mięsem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 08.07.2016 23:49
smaczny gulasz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak