Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku, to rozgrzewające danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację! Polędwica wołowa w towarzystwie grzybów leśnych, pomidorów i aromatycznych przypraw- doskonała propozycja dla wszystkich fanów mięsa!

Składniki:

czosnek 4 ząbki
mąka 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
oliwa 100 ml
grzyby leśne 400 g
cebula 1 szt
marchew 1 szt
pomidory miękkie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
polędwica wołowa 500 g
Ziele angielskie mielone Prymat 1 szczypta
wino czerwone wytrawne 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:



Mięso myjemy, kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.

Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu, aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) – mięso nie może być surowe.

Wyciągamy na osobny talerz, oliwy nie wylewamy z patelni.

Grzyby dokładnie myjemy, odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Marchew kroimy w plasterki.

Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki (nie wylewając wyciekającego z nich soku).

Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.

Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.

Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.

Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Moni_Wwo 13.10.2013 10:58
Ciemny sosik to jest to ! :)
Jastinka 20.09.2013 12:44
bardzo ciekawy przepis
przejs 17.09.2013 12:27
Trudno ładnie sfotografować gulasz. Tobie się udało!
paulina2157 05.09.2013 14:58
nie przepadam za wołowym ale tak apetycznie wygląda że chyba wypróbuje to danie
V_kuchareczka 05.09.2013 12:26
smakowicie wygląda
Ola1984 05.09.2013 10:51
Fantastyczne danie :) Uwielbiam mięso wołowe a w takim gulaszu musi smakować wybornie.
idealme 05.09.2013 10:38
uwielbiam takie dania, pyszne!
2milutka 05.09.2013 10:21
pysznie wygląda;)
Renata 05.09.2013 10:18
pyszny bardzo!
Barbara13 05.09.2013 10:17
musi być pyszny
Agnieszka-87-25 05.09.2013 10:12
piękny kolorek mocno grzybowe musi być
Patriszja
Patriszja 05.09.2013 10:11
wyglada bardzo apetycznie
Aleksandra/Olcia 05.09.2013 09:40
pyszności smakowite danie
arbuzowo 05.09.2013 09:27
Wygląda przepięknie i do tego pewnie bardzo dobrze smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak