Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z papryką i koperkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina pół kg
mrożona marchew z groszkiem
papryka czerwona
śmietana do zup i sosów
koperek
mąka
pomidor 2
ziele angielskie
bulion
cebula
natka pietruszki
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z papryką i koperkiem

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Rozgrzać olej z łyżką masła i wrzucić mięso. Obsmażyć z obu stron, dodać posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Oprószyć pieprzem. Podlać po chwili bulionem z kostki (ok. 500 ml), wrzucić 3 ziela angielskie i liść laurowy. Zmniejszyć ogień i dusić. Dorzucić pokrojoną paprykę.
Krok 1 - Gulasz wołowy z papryką i koperkiem foto
2
Pomidory sparzyć, obrać i zmiksować. Wrzucić do garnka razem z mrożonymi warzywami (garść). Posypać pietruszką i koperkiem. Zamieszać i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Gulasz wołowy z papryką i koperkiem foto
3
Doprawić mieloną ostrą papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Wlać pół szklanki śmietany (w sumie wlewałam na oko...) i zamieszać. Dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 3 - Gulasz wołowy z papryką i koperkiem foto
4
Podawać z ziemniakami z wody i świeżym koperkiem.
Krok 4 - Gulasz wołowy z papryką i koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 01.11.2012 00:46
DOBRY

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak