GULASZ WIEPRZOWY Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    0,7-1 kilogram
  • pieczarki

    200 gram
  • marchewka

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gulaszu i podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by mięso było zakryte) dodać ziele, liść, zioła, chili, czosnek, marchewkę pokrojoną w talarki i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry lub ósemki. Cebulę razem z pieczarkami poddusić na patelni. Dodać do mięsa. Gotować ok 1 godzinę aż mięso zmięknie.

2/ Gdy mięso będzie już miękkie dodać koncentrat, paprykę w proszku i świeżą paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Chwilę gotować aby papryka była pół chrupka. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody, dodać do gulaszu, zagotować. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, plackami. Posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 07.05.2015 17:20
gulasz mniam
dollce 18.03.2015 13:39
moje smaki ;) super przepis
Skotka 18.03.2015 12:26
Pyszny obiad:)
anemon 18.03.2015 12:24
Bardzo apetyczny gulasz.
Konczi 18.03.2015 11:58
przepysznie wygląda
kloruś 18.03.2015 10:04
wygląda smakowicie! częstuje się!
Natalia40 18.03.2015 09:51
świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat