Przepis i sposób przygotowania na: GULASZ WIEPRZOWY Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ
Gulasz z pieczarkami z wieprzowiny z dodatkiem papryki można podawać z ziemniakami, kaszą, pampuchami i wszystkim, co tylko lubimy! Dodatek warzyw sprawia, że gulasz jest ciekawszy, a piękny kolor papryk dodaje mu smakowitego wyglądu.
1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gulaszu i podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by mięso było zakryte) dodać ziele, liść, zioła, chili, czosnek, marchewkę pokrojoną w talarki i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry lub ósemki. Cebulę razem z pieczarkami poddusić na patelni. Dodać do mięsa. Gotować ok 1 godzinę aż mięso zmięknie.
2. Gdy mięso będzie już miękkie dodać koncentrat, paprykę w proszku i świeżą paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Chwilę gotować aby papryka była pół chrupka. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody, dodać do gulaszu, zagotować. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, plackami. Posypać zieleniną np. szczypiorkiem.