Gulasz wołowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    1 kilogram
  • cebula

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    5 sztuk
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • bulion wołowy

    0,5 litra
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz wołowy foto

Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Przed obsmażeniem mięso oprószyć mąką pszenną.

Krok 2 - Gulasz wołowy foto
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć mięso na ciemny kolor.
Krok 3 - Gulasz wołowy foto
Przełożyć do garnka w którym mięso będzie się dusiło.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do cebuli 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do mięsa. Wrzucić parę suszonych grzybów, podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Gulasz wołowy foto

Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i śmietaną. Doprawić do smaku - solą i pieprzem.

Podawać z kaszą gryczaną, podpłomykiem, ziemniakami, kopytkami, plackami ziemniaczanymi – co kto lubi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcysia 20.02.2020 13:09
witam jak mogę zrobić ten bulion? kupiłam kostkę wołowa bulion i nie wiem jak zrobić ten krok z bulionem . proszę o pomoc
stef 03.11.2014 15:21
Uwielbiam gulasz wołowy.
Gabi44 24.10.2014 14:32
Pyszny gulasz.
pajbek 24.10.2014 11:51
Coś dla mnie :-)
Christopher 24.10.2014 11:39
@Renata22. Dziękuję,mam jeszcze duże z pokrywką.Przywiozłem z NRD,kiedy to było...
Rysia 24.10.2014 11:35
Lubię gulasz wołowy,pyszny.
Noruas 24.10.2014 11:12
mniam! uwielbiam! tak doskonały!
Renata22 24.10.2014 11:00
Bardzo apetyczny! Urocze naczynko ;)
Ali 24.10.2014 10:56
Wygląda doskonale, zjadłbym :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat