Gulasz wołowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • grzyby suszone

    5 szt
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • bulion wołowy

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • pieprz

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz wołowy foto
Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Przed obsmażeniem mięso oprószyć mąką.
Krok 2 - Gulasz wołowy foto
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć mięso na ciemny kolor.
Krok 3 - Gulasz wołowy foto
Przełożyć do garnka w którym mięso będzie się dusiło.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do cebuli 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do mięsa. Wrzucić parę suszonych grzybów, podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 4 - Gulasz wołowy foto
Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i śmietaną.
Podawać z kaszą gryczaną, podpłomykiem, ziemniakami , kopytkami, plackami ziemniaczanymi –co kto lubi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stef 03.11.2014 15:21
Uwielbiam gulasz wołowy.
Gabi44 24.10.2014 14:32
Pyszny gulasz.
pajbek 24.10.2014 11:51
Coś dla mnie :-)
Christopher 24.10.2014 11:39
@Renata22. Dziękuję,mam jeszcze duże z pokrywką.Przywiozłem z NRD,kiedy to było...
Rysia 24.10.2014 11:35
Lubię gulasz wołowy,pyszny.
Noruas 24.10.2014 11:12
mniam! uwielbiam! tak doskonały!
Renata22 24.10.2014 11:00
Bardzo apetyczny! Urocze naczynko ;)
Ali 24.10.2014 10:56
Wygląda doskonale, zjadłbym :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat