Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z cydrem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

500 g łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
300 ml cydru
200 ml wody
1 liść laurowy
1 łyzka mąki pszennej
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z cydrem

Wieprzowinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy papryką, tymiankiem, solą, pieprzem, dodajemy rozdrobniony czosnek, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Warzywa smażymy do zrumienienia, około 3 minut, następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Mięso smażymy na tej samej patelni, na średnim ogniu, także do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy mąkę, smażymy jeszcze minutę, przekładamy do warzyw. Na patelnię wlewamy wodę i zbieramy wszystkie dobroci po smażeniu, wlewamy do mięsa i warzyw. Dokładamy resztę składników. Pieczemy pod przykryciem, około godziny w 180 stopniach - do miękkości mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak