Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz piwny z pieczoną kalarepką
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wolno rozpuszczamy na patelni.
Łopatkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, pokrojony na plasterki czosnek i ogórki pokrojone na dużą kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa.
Pieczarki kroimy na 6stki, podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka.
Patelnię zalewamy piwem, dodajemy goździki, liście, ziele i chwilę podgrzewamy. Dodajemy do mięsa i gotujemy na wolnym ogniu ok. 120 min, od czasu do czasu mieszając.
Całość odparowujemy, do pożądanej gęstości. Do smaku doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
W między czasie przygotowujemy kalarepki.
Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z gałązką tymianku, masłem i olejem. Pieczemy w 160°C przez 100 min. Wyjmujemy i kroimy na plastry.