Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz miętowo-kolendrowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gulasz

schab bez kości 400 g
woda ok. 1 szklanki
śmietana 18 proc 200 ml
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

marynata

mięta liście świeże spory pęczek
Kolendra cała Prymat 1-2 łyżki
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
pomidory mięsiste 2 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki
kolendra mielona szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
sól i pieprz
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz miętowo-kolendrowy

Kroki postępowania

1
Schab pokroić na porcje gulaszowe.
Marynata.
Liście mięty i cebulę lekko posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasionka i zmiksować z miętą , czosnkiem i cebulą. Dodać sok z cytryny i doprawić.
Mięso włożyć do marynaty, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Gulasz miętowo-kolendrowy foto
2
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Mięso podsmażyć z obu stron na lekko brązowo.
Do resztki z marynaty dolewamy śmietanę , posypujemy pieprzem cytrynowym i hartujemy śmietanę kilkoma łyżkami ciepłej wody. ( o czym ja dzisiaj jak widać zapomniałam :)
Krok 2 - Gulasz miętowo-kolendrowy foto
3
Mięso opruszamy mąką i stopniowo dolewamy śmietanę, ciągle mieszając.
Następnie rozrzedzamy gorącą wodą.
Podajemy z czosnkowymi ziemniakami .
Krok 3 - Gulasz miętowo-kolendrowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 22.05.2016 22:04
ciekawy smak
krokus 22.05.2016 21:36
Smaczne miesko
Urszula Świeca 22.05.2016 19:20
Smaczny gulasz.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak