Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz mięsno warzywny z ryżem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 800 g
sól
pieprz
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
pomidor 2 sztuki
marchew 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
pietruszka 1 korzeń
papryka czerwona
papryka żółta
ogórek kiszony 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
ryż 300 g
mieszanka orzechowa 3 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz mięsno warzywny z ryżem

Mieszanka orzechowa: drobno posiekane w równych proporcjach: migdały, pestki dyni, orzechy włoskie, pestki słonecznika

Łopatkę kroimy w kostkę (wykrawamy tłuszcz), smażymy na 2 łyżkach oleju ok 10 minut.

W tym czasie cebulę i marchew obieramy, kroimy w krążki, pietruszkę obieramy (ja zostawiłam ją w całości), sparzone pomidory obieramy kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paseczki, ogórek w drobną kosteczkę.

Do podsmażonego mięsa dodajemy przyprawy, marchew, cebulę smażymy kolejne 10 minut, następnie dodajemy pomidory podsmażając kolejne 10 minut.

Całość zalewamy 700 ml gorącej wody, dodajemy korzeń pietruszki i dusimy ok 40-50 minut. Pod koniec dodajemy paprykę czerwoną i żółtą i ogórek kiszony.

Do ugotowanego na sypko ryżu dodajemy mieszankę orzechową. Całość podawać w głębokich miseczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 26.11.2013 16:03
szybko i prosto
Olga_SK 04.08.2013 09:14
Wygląda smakowicie! :)
Magula 04.08.2013 08:01
Lubię takie jedzonka
Anna169Hosz 03.08.2013 21:12
Ciekawy pomysł z tym orzechowym ryżem.
eMMe 03.08.2013 18:40
Fajny pomysł na obiad:)
Papryczka 03.08.2013 18:15
danie pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak