Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz jagnięcy z owocową nutą

5.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie wszyscy przyzwyczajeni są do smaków, które nie są „wpajane” nam od dziecka. Mamy na myśli drób wieprzowinę i nie lada gratkę, wołowinę. Z tą ostatnią to ciężko z „obrobieniem”. Twarda, łykowata i takie tam (większość tak uważa). Szkoda, że nie nauczeni jesteśmy urozmaicenia. A co powiecie na...gulasz jagnięcy z owocową nutą?

Składniki:

Składniki:

jagnięcina 500 gramów
gruszki 2 sztuki
marchew 1 sztuka
seler naciowy 2 sztuki
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
olej 1 łyżka
bulion cielęcy 600 mililitrów
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
wino czerwone wytrawne 100 mililitrów
gałązki rozmarynu 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz jagnięcy z owocową nutą

Mięso kroimy w kostkę.
Cebule, czosnek i seler siekamy.
Gruszki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso podsmażamy na oleju. Wrzucamy posiekane warzywa. Chwilę dusimy pod przykryciem.
Dodajemy gruszki i marchew, smażymy.
Wlewamy wino, dodajemy cynamon i gałązkę rozmarynu. Odparowujemy alkohol. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak