Gulasz jagnięcy z owocową nutą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nie wszyscy przyzwyczajeni są do smaków, które nie są „wpajane” nam od dziecka. Mamy na myśli drób wieprzowinę i nie lada gratkę, wołowinę. Z tą ostatnią to ciężko z „obrobieniem”. Twarda, łykowata i takie tam (większość tak uważa). Szkoda, że nie nauczeni jesteśmy urozmaicenia. A co powiecie na...gulasz jagnięcy z owocową nutą?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jagnięcina

    500 gramów
  • gruszki

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler naciowy

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • olej

    1 łyżka
  • bulion cielęcy

    600 mililitrów
  • mielony cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • wino czerwone wytrawne

    100 mililitrów
  • gałązki rozmarynu

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę.
Cebule, czosnek i seler siekamy.
Gruszki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso podsmażamy na oleju. Wrzucamy posiekane warzywa. Chwilę dusimy pod przykryciem.
Dodajemy gruszki i marchew, smażymy.
Wlewamy wino, dodajemy cynamon i gałązkę rozmarynu. Odparowujemy alkohol. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat