Gulasz indyczy z warzywami

Gulasz indyczy z warzywami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rewelacyjnie rozgrzewające danie z mnóstwem warzywa na bazie mięsa z udźca indyka. Nie jest gorszy od gulaszu wieprzowego, za to szybciej się go gotuje.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udziec z indyka

    400 gramów
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pieczarki

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • sproszkowana papryka

    2 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    1 łyżeczka
  • Pomidory krojone z puszki

    400 gramów
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na brązowo w garnku z grubym dnem (bez dodatku tłuszczu). Kiedy mięso jest już brązowe zalać je wodą, tak aby przykryła mięso. Pieczarki i marchew pokroić w plasterki. Cebulę posiekać a paprykę pokroić w kostkę. Kolejno obsmażać warzywa i grzyby (każde z osobna aby się zrumieniły a nie udusiły) i dodawać je do garnka z mięsem. Dusić przez 15 minut, a następnie dodać pomidory z puszki i odparowywać sos aż do miękkości warzyw i mięsa. Na łyżce oleju podsmażamy paprykę w proszku tak, aby zrobiła się brązowa i dodajemy ją do gulaszu. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Serwujemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat